Koronavirüse cebin mRNA aşısını geliştiren Prof. Dr. Meram Şahin: Amansız Hastalık aşıları 2030’dan geçmiş amade olacak

Pandeminin yer başarılı Covid-19 aşılarından birinin arkasındaki ekibe göre, kanseri misyon alan aşılar çok yakında piyasaya sürülebilir. Kıvrılma niteliğinde benzeri mRNA Covid aşısı sağlamak için Pfizer ile katılma kuran Alman firması BioNTech’in kurucularından Kasıt Delice ve Dinamit Türeci, önümüzdeki yıllarda kanser aşılarını hazır olması için bir nice saldırış yaptıklarını açıkladı.

“2030’DAN ÖNCEKI HAZIR OLACAK”

BBC’den Laura Kuenssberg ile konuşan Prof. Dr. Korkunç Türeci, BioNTech’in Covid-19 aşısının temelindeki mRNA teknolojisinin, amansız hastalık hücrelerine patlatılmak için baştan kullanılabileceğini anlattı. mRNA teknolojisine dayalı amansız hastalık aşılarının hastalarda hangi ahit kullanıma hazır olabileceği sorulan Prof. Dr. Murat Şahin ise amansız hastalık aşılarının”2030’dan önce” amade olabileceğini söyledi. BioNTech’in esas afiyet görevlisi Türeci, bağışıklık sistemini amansız hastalık hücrelerini aramaya ve yok etmeye alıştırmak üzere üstelik Covid-19 cebin mergup tıpkısı yaklaşımın uygulanabileceğini söyledi. Türeci’nin belirttiğine göre kanser aşısı, virüsleri tanımlayan harf örtmek yerine, amansız hastalık antijenleri üzere kalıtım bilimi talimatlar içeriyor.

BİRDEN FAZLA AMANSIZ HASTALIK AŞISI ÜZERİNDE ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Diğer taraftan BioNTech, pandemi başlamadan önce mRNA kanser aşıları üstünde çalışıyordu, fakat firma küresel ivedi genişlik karşısında Covid-19 aşıları anlamak üzere harekete geçti. BioNTech’in şu anda klinik denemelerinde olan vehleten çok kanser aşısı bulunuyor. Türeci, Pfizer/BioNTech aşısının başarısının “kanser çalışmalarını hızlandırdığını” aktardı.

“BİLİM İNSANLARI YERINE KANSERE MERHEM BULACAĞIMIZI SÖYLEMEKTEN ÇEKİNİYORUZ”

Bağırsak kanseri, melanom ve sair kanser türleri amacıyla aşı geliştirmeyi hedeflediklerini belirten Delicesine ve Türeci, önünde muhteşem engelleri üstelik açıkladı. İkilinin aktardığına bakarak, tümörleri oluşturan amansız hastalık hücreleri, çok türlü farklı proteinlere sahip olabiliyor. Bu dahi tamam kanser hücrelerini uğur düz ve dimdik dokuları gaye almayan ayrımsız telkih yapmayı akıbet aşama zorlaştırıyor. Türeci, BioNTech’in pandemi sırasında mRNA aşılarını henüz çabuk üretmeyi öğrendiğini ve insanların bağışıklık sistemlerinin mRNA’ya zahir tepki verdiğini daha gani anladığını söyledi. Covid-19aşısının gelişimi ve aceleci sunumunun, umar düzenleyicilerinin aşıları pekâlâ onaylayacakları üstüne çalışmalarına bile yardımcı olduğunu vurgulayan Türeci, “Bu banko kanser aşımızın gelişimini ve onayını de hızlandıracak” dedi. Serencam namina Türeci, “Selen insanları adina kansere merhem bulacağımızı söylemekten herhangi bir devir çekiniyoruz. Tıpkısı takım atılımlarımız var ve onlar üzerinde çalışmaya devam edeceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

MRNA AŞISI NEDİR?

Hedeflenen mikroorganizmanın antikor oluşturan antijenik yapısının mRNA’sını içeren aşılara mRNA aşısı deniliyor.

RNA NE EYLEMEK?

mRNA’nın açılımı mesajcı ribonükleik hamız anlamına geliyor. RNA aşısı veya mRNA (haberci RNA) aşısı, sentetik RNA moleküllerini eş hücrelerine para aktarımı eden bakir bire bir telkih türü yerine öne çıkıyor. Burada kalıtım bilimi malzemenin nakli (transfeksiyon) bahis konusu oluyor. RNA, hücrenin içine girdikten sonradan mRNA kendisine çalışıyor ve hücreyi yeniden programlayarak, hücrenin normalde patojen (söz gelişi virüs) yahut amansız hastalık hücreleri marifetiyle üretilen yabancı proteini üretmesini sağlıyor.

Share: