MEB’in ruhsal ilk yardım ekipleri çocukların afet travmasını kaldırmak üzere sahada

Milli Yetişek Bakanlığı (MEB), Kahramanmaraş merkezli depremlerin arkası sıra keçe kentlerde kurulan baziçe alanlarında çocuklardan depremin izlerini silmeye çalışıyor.

MEB, Kahramanmaraş merkezli depremlerden aracısız etkilenen illerdekiler ilkin almak için parçalanmamış öğrenci, öğretmen ve velilere yönelik psikososyal bindi çalışması başlattı.

Bu kapsamda oba kentlerde çocuklara müteveccih baziçe büsbütün ruhsal ilk yardım hizmeti veriliyor. MEB bünyesindeki ruhsal müşavir ve kanıt öğretmenlerin öncülüğünde, afetten etkilenen çocukların ihtiyaçları oyunlar sırasında tayin ediliyor.

Kahramanmaraş Sütçü İmam (KSÜ) Üniversitesinin Avşar Kampüsü’ndeki çadır kentte bakım veren İstanbul İl Milli Eğitim Bilimi Müdürlüğünde işyar psikolojik müşavir Alem Çıkrıkçı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ruhsal ilk yardım hizmetinden füru, çoluk çocuk ve ebeveynlerinin yararlandığını belirtti.

Çıkrıkçı, yetişkinlere yönelik vadi çalışması de yapıldığını ve Kahramanmaraş’ta kurulan 3 deri kentte MEB’in 4 psikolojik sıhhi imdat çadırı bulunduğunu bildirdi.

Çıkrıkçı şöyle devam etti:

“Çadırlarda istasyon sistemiyle bitmeme ediyoruz. İlk etapta sanatsal faaliyetlerden oluşan boyama ve oyun hamuru uygulamasıyla çocukların kendilerini anlatım etmesini sağlıyoruz. İkinci aşamada oyun halılarımız mevcut. Burada dahi gine oyuncaklarla kendi bağırsak dünyalarını yansıtıyorlar. Ondan sonra puzzlelar ve legolar var. Yer sonda üstelik his regülasyonunu temin etmek namına antrenman bölümümüz bulunuyor. Çocuklar istasyonlarda yaklaşık 1 saat geçiriyorlar, henüz sonraları ailelerine konfirmasyon ediyoruz. Tıpkısı zamanda büyük gözyaşı grubu amacıyla da egzersiz halkalarımız, oyun alanlarımız kâin.”

” Türkiye’nin tamamında bu etkinlikleri sağlayacağız”

Ruh Bilimsel sıhhi imdat kapsamında evvel aşamada çocukların kendilerini rapor etmesini amaçladıklarını ve ortaokul ile ortaöğretim grubuna yönelik fiziksel aktiviteler birlikte yaptıklarını aktaran Çıkrıkçı, şunları kaydetti:

“artık ‘sokak oyunları’ dediğimiz oyunları oynatıyoruz. Biraz daha o normalleşmeyi sağlamayı hedefliyoruz. Biz burada önceki gerekseme analizi sağlıyoruz. çıktı Bakanlığımızın koordinesinde psikososyal bindi çalışmalarına başlayacağız. Bütün Türkiye’üstelik okullarda Bakanlığımızın belirlediği psikososyal bindi eğitimleri var, bu eğitimleri çocuklarımıza uygulayacağız. Hemen facia bölgelerinde değil, Türkiye’nin tamamında bu etkinlikleri sağlayacağız. Oyun alanlarını gördükçe yetişkinler, ebeveynler ve güvenlik güçlerimiz üstelik meydan almak istiyorlar. Onlar birlikte çocuklara bindi çevirmek üzere oyunların içerisinde bulunuyorlar.”

Share: