“Komet” adıyla bildik ressam ve ozan Gürkan Ateşin, 81 yaşında hayatını kaybetti

“Kuyruklu Yıldız” anlamına da gelen ‘Komet’ ismini kullanan ressam ve şair Gürkan Ateşin, 81 yaşında kanser sebebiyle hayatını kaybetti.

İSMİNİ MÜZİK GRUBUNDAN ESİNLENEREK ALDI

Ateşin, Mehmet Güleryüz’ün ‘Güldüğüme Bakma’ ünlü nehir söyleşisinde belirttiğine bakarak ismini, “Bill Haley & Ihtisas Comets” grubundan esinlenerek aldı.

“KOMET” GÜRKAN ATEŞLI KİMDİR?

1941 yılında Çorum’dahi doğan sanatçı, Çorum Lisesi’nin peşi sıra Mimar Sinan Evire Çevire Sanatlar Üniversitesi’nde eğitim bilimi gördü. Halil Dikmen ve Zeki Üstün İzer atölyelerinde çalıştı. Türlü eş görünümlerini ağdalı ve cıvıl cıvıl gruplar halinde fantastik tıpkı yönelimle tuvale yansıttı. Bu gün resimlerinde bildirme haddinden fazla siyah rengi kullanan ressam; al, gülgûn ve sarılarla ölüm ve kötü temasını vurguladı.

İLK SERGİSİNİ ROUEN KENTİNDE AÇTI

1971’de devlet bursuyla Fransa’nın başkenti Paris’e gitti. Vincence Üniversitesi Görsel Sanatlar Bölümü’nde yetişek gördü. İlk sergisini 1974’te Fransa’nın Rouen kentinde açtı.

1974’ten itibaren bile Salon üstelik Mavi (Mayıs Salonu) sergilerine düzenli yerine katıldı. Paris’te bulunduğu tam Rönesans öncesi İtalyan sanatını, Pompei resimlerini ve İtalyan Primitifleri’ni inceleyici sanatkâr, bilinçaltının gizemli dünyası üzerine kurulu ancak gerçeklikle bağını koparmayan eserler vermeye başladı.

BİRÇOK ULUSLARARASI SERGİYE KATILDI

Yaşamını İstanbul ve Paris’te sürdüren ressam, Türkiye’birlikte on ilkokul, Paris’te dokuz, Viyana, Salzburg, Lozan ve Brüksel’dahi ise birer zatî işporta açtı. Komet antrparantez, bir nice arsıulusal sergiye katıldı. Eserleri, Lozan Canton Müzesi, Viyana Çağcıl Sanatlar Müzesi, Kopenhag Grafik Sanatlar Müzesi, Paris Çağdaş Sanatlar Müzesi ve İstanbul Gündeş kabil müzelerde meydan alıyor.



Share: