‘Devasa’ sezme: Gök-zamanı büküyor!

Evrenin büyüklüğünün sınırlarını çakmak haddinden fazla el. İnsanlık süresince bulunduğumuz Gündüz Sistemi’nin dışına çıkmayı birlikte başaramadı.

Gün Sistemi ise Gökyolu Galaksisi’nin bire bir parçası.

Esasen bile teleskoplar yardımıyla çok haddinden fazla uzak diyarlarda var olan asuman cisimlerini görebilliyoruz.

Amerikalı ve Avrupa feza ajanslarının alay malay geliştirdiği Hubble Feza Teleskobu yeni benzeri galaksi kümesi keşfetti.

Abell 1351 adındaki bu gök ada hem büyüklüğüyle hem bunun yarattığı etkiyle bilgelik insanlarını şaşırttı.

Dübbüekber Takımyıldızı yörüngesinde görülebilen Abell 1351 binlerce galaksinin kalıp aynı hava gücüyle birarada durmasından oluşuyor.

Bu galaksi kümesinin ağırlığının Devir’ten katrilyonlarca itmam daha aşkın olduğu belirtiliyor. Yapılan akıbet gözlem bu kadar büyük tıpkı ağırlığın uzay – zaman üzerindeki etkisine dayalı aynı yorumda bulunmamızı sağlıyor.

Fotoğraftaki mum çizgileri baht kayması kabilinden görünüyor. Esasta onlar uzaktaki galaksilere bel ediyor.

Galaksi kümesinin ağırlığı o büyüklüğünde aşkın kim içerisinden sabık ışığı aynı büyüteç kabil büküp yeniden dağıtabiliyor. Uzay ve zamanı çarpıtan bu ciddilik nedeniyle çizgi halindeki mum esasta bire bir galaksinin ayrımlı zamanlardan görüntüsünün konfedere muattal.

Yerçekimsel merceklenme adı sunulan bu olay heyet fotoğrafçılığında ferah kendisine kullanılıyor. Şayet mum kaynağı yeterince yakınsa ve lens görevi gören yerçekimsel kitle yeterince ağırsa aynı ışık kaynağına ilişkin ansız fazla fotoğraf sarmak türlü.

Kütleçekimsel merceklenme araştırmacıların normalde gözlemleyebileceğimizden haddinden fazla henüz uzaktaki galaksiler kabilinden nesneleri görmelerini sağlıyor.

ABD’liler sokak aralarında uzaylı aramış

 

Asuman cismi Jamess Webb gök teleskopuna çarptı

 

Çin’den uzaya 3 taykonot

 

Share: