Teknoloji geliştikçe antikanın tanımı değişiyor

Uygulayım Bilimi geliştikçe antikanın tanımı değişiyor

1960’ların, 1970’lerin nostaljik objeleri acayip değerinde

Bu hana girenler adeta geçmişe yolculuk yapıyor

AFYONKARAHİSAR – Afyonkarahisar’bile 17. yüzyıldan bu yana tarihi dokusuyla yıllara vadi okuyan ve yaşanmışlıklarla komple objelere eş sahipliği işleyen Taşhan, domestik ve yabancı turistlerin ilgi odağı oluyor.

Afyonkarahisar’dahi Tarihi Taşhan Çarşısı’nda bulunan antikacı İhsan Soysal, antikacıların gittikçe nostaljik objeler bulunduran mekanlar haline geldiğini söyledi. Gelişen uygulayım bilimi ile birlikte “ibret”nın tanımının dahi değiştiğini söyleyen Soysal, imdi 1960’ların, 1970’lerin nostaljik objelerinin da acayip namına görüldüğünü belirtti. Soysal, antikacıların geçmişseverlik dükkanlarına dönüştüğünü söyleyerek şöyle konuştu:

“Imdi eski antikacı kavramından feyiz nostaljik mahsulat dükkanı haline geldik. Çünkü tıpkısı objenin yadırganan olabilmesi üzere sunma beş altı 80- 100 yılı geçmesi gerekiyor. Ancak 1970’lerin 1960’ların eşyaları bile hızlıca gelişen teknolojinin nostaljik ürünler oldu. Birçok objeler var. Afyon’dahi bakırcılık çokça mütekâmil, Afyon kaması angın o yüzden bu kabil mahsulat temas devir revaçta. Afyon güğümleri var bakır namına, yerel yapı kilimler, gelinlikler var. Ben eski kıyafetler ilgi duyuyorum. Çok mülevven oluyor ve süfli umum emeğiyle oluşturulmuş kıyafetler.”

“Antlaşma zamanda abus müzayedeleri yapıyoruz”

“Gayritabii ayrımsız kültürdür” diyen Soysal; düzenledikleri müzayedelerle, meraklıları ile antikaları buluşturduklarını rapor ederek şu ifadelere kayran verdi:

“Antika benzeri kültürdür, geçmişine değer veren, tarihine değer veren insanların biriktirdiği objeler gayritabii koleksiyonunu oluşturuyor. Taşhan’üstelik tığ bu hizmeti vermeye çalışıyoruz. Zaman zamanda garip müzayedeleri yapıyoruz. Bu hafta iş haset tezkere mezatımız var. Önümüzdeki hafta acayip mezatımız var. Garip severleri çoğaltmaya çalışıyoruz. Zira yabansı aşağı farklı can bire bir objedir. Geçmişin izlerini haiz malzemeler. Geçmişimize derece vermeye ve geçmişimizi yaşatmaya çalışıyoruz.”

Share: