Ordu Kurul Kalesi’ndeki kazılar 13. yılında bitmeme ediyor

Kalaba Kurul Kalesi’nde, 2010’birlikte başlatılan kazı bilimsel hafriyat çalışmaları devam ediyor.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Kargaşa Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle gerçekleştirilen ve 6’ncı Mithridates dönemine ilgilendiren 2 bin 100 yıllık Anne Sevgili Kibele heykeli ile tahminî 3 bin kıvılcım tarihi eserin bulunduğu Kurul Kalesi’ndeki kazılarda, bölgenin antika dönemi dönüş yüzüne çıkarılıyor.

Kazılar, Ankara Hacı Alay Ege Üniversitesi Literatür Fakültesi Kazı Bilimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt başkanlığında 4’ü arkeolog, biri restoratör kalkmak amacıyla 23 şahsiyet ekiple sürdürülüyor.

Açıklamada değerlendirmelerine saha sunulan Şenyurt, 2010 yılında başlayan Kalaba Asamble Kalesi’ndeki kazıların, 13’üncü yılını tamamlayacağını belirtti.

Asamble Kalesi’ne, Maşrık Karadeniz’dahi Sümela’dan bilahare mimari görseli bu büyüklüğünde ortada olan bir tane vadi diyebileceklerini kaydeden Şenyurt, şöyle bitmeme etti:

“Bütüncül ayrımsız planda sunulan kale site yerleşmesi burada açığa çıkarıldı. 2 yıldır korumaya ve restorasyona yönelik çalışmalarımız oluyor. Tıpkı taraftan kazılar bitmeme ederken tıpkı taraftan da devrilmiş duvarların onarılması ve epey eserlerin restorasyonuyla ilişik çalışmalarımız bitmeme ediyor. 2 ay evvel başladığımız çalışmaları aralık ayına kadar sürdürmeyi planlıyoruz.”

Şenyurt, 2010 yılından bu yana haddinden fazla aşkın eserin ortaya çıktığına dikkati çekerek, “Mimari kalıntıların ötesinde bura Roma istilası sonrası metrukiyet edilmiş. Mikâp, seramik, esrar, cam kadar değme tuhaf buluntumuz var. 2 bin 100 yıl ilk cıvıl cıvıl bire bir kent bir anda yıkıma uğruyor ve olduğu gibi artmış. Henüz sonraları benzeri yerleşme olmadığı amacıyla de tığ eşyaları en üst kullanıldığı yerlerde bulabiliyoruz. Zırh, gülle, mızrak, cembiye, çok aşkın elimizde örnekler var.” ifadelerini kullandı.

“Bura defans amaçlı kullanılan bire bir nokta”

Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt, 2016 yılında buldukları Kibele heykelinin üstelik yerinde tesadüfen bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Heykelin bulunduğu nokta konu girişi noktasıydı, ora molozlar altında eksik ve bu sayede statü ve bir nice eşyayı durumunda bulduk. 60’a yakın mikâp var. Bura bire bir ambarlama alanı. Kalenin erzak deposu. Cenk sırasında havari kuvvetler gelene kadar insanlar bu erzakla dalavere edebilmişler. Amma Roma ordusu haddinden fazla dinç geldiği üzere MÖ 63’lerde birlikte kale yakılarak harabe edilmiş. Bura defans amaçlı makbul tıpkı yasakçı. ciharıyek tarafı gözetleyebileceğin ayrımsız yasakçı. Onun için dahi kale fonksiyonu yöre plana çıkıyor. Yüksekliği zımnında tanrılara mümasil olduğu düşüncesiyle burası dinî amaçla da çıkma.”

Kibele’nin arkeolojik açıdan önemine işaret eden Şenyurt, “Beş Altı çıngı mermerin benzeri araya gelmesiyle tahtında oturan çok tuvalet bire bir iz. Onun birleştirilmesinin ötesinde yangından ekolojik ortam sulu olan kısımları tozlanmaya başlamıştı. Onun sabitlenmesi amacıyla tafsilatlı süren tıpkı konservasyon aşamasından geçirildi ve bu icraat İstanbul Kazı Bilimi Müzesinde yapıldı.” bilgisini paylaştı.

Şenyurt, 6 kamer evvel restorasyonu tamamlanan Kibele’nin, Kalaba’ya getirilmeyi beklediğini, Kalabalık’bile çokça ivedi arkeoloji müzesine ihtiyaç olduğunu kaydetti.



Share: